Stop met werknemers te pushen. Ga ze coachen!

blog 12.jpgMeer met minder. Dat is het motto van de meeste bedrijven tegenwoordig. Meer waarde creëren en betere producten en diensten aanbieden, tegen lagere kosten. Toenemende druk op het menselijke kapitaal dus. Uit recent onderzoek blijkt ook dat wereldwijd één op de drie medewerkers (36%) op een ongezond en bovengemiddeld stressniveau werkt. Ze slapen minder, zijn vermoeider en presteren beduidend slechter dan minder gestreste collega’s.

De vraag is hoe bedrijven hier mee om moeten gaan. Medewerkers nog harder pushen om aan die druk te voldoen? Nee, dat is zinloos. Dodelijk voor de productiviteit en motivatie. Beter kun je ze coachen in het willen omgaan met die toenemende druk.

Blinde vlek

Ik was 17 jaar oud. Trainde dag in en dag uit, met maar 1 doel: Nederlands kampioen judo worden. Fysiek, technisch en tactisch was ik sterker dan al mijn concurrenten. De voorrondes gingen dan ook van een leien dakje. Met gebalde vuisten liep ik de mat af na de halve finale. Weer een ippon, zeg maar de KO van de judosport. Alleen een formaliteit stond nog in de weg van een kampioenschap. Terwijl ik de mat opliep voor die grote finale bekroop mij ineens een onbehaaglijk gevoel. Een gevoel waar ik vooraf geen rekening mee had gehouden: faalangst. Ongezonde druk om te moeten presteren.

Mijn tegenstander was van dezelfde sportschool als ik, onze coach besloot zich daarom afzijdig te houden tijdens de finale. Vecht het maar uit met elkaar. En dus stapte ik de mat op zonder coach. Net die wedstrijd. Voor mijn gevoel had ik mijn coach nooit nodig gehad, maar nu… Wellicht was één woord voldoende geweest. Een schouderklop. Een blik. Maar hij was er niet. En ik kon de druk niet eigenhandig van mijn schouders krijgen. Ik blokkeerde. De finale als één grote blinde vlek die pas verdween toen de scheidsrechter mijn tegenstander als winnaar aanwees. Ineens was ik terug op aarde. Te laat. En met een hoop frustratie.

Overleven

Misschien is dit verhaal wel herkenbaar voor je. Of je nu topsporter of werkende professional bent, het komt op hetzelfde neer. Werken in het tijdperk van continu verandering is als topsport: presteren op het hoogste niveau om te kunnen overleven. De druk van dynamischer, effectiever en gevarieerder moeten werken neemt toe. Steeds meer mensen lijken dat niet zelfstandig te kunnen. Net als ik destijds op de judomat.

Een coach binnen je bedrijf kan helpen. Niet een counselor, psychotherapeut, goeroe, leraar, trainer, manager of consultant. Niet iemand die adviseert, aanleert, stuurt, analyseert of met een oplossing komt. Nee, iemand die prikkelt, aan het denken zet, gidst, stimuleert en tot actie weet aan te zetten. Zodat het uit mensen zelf komt en niet uit externe drijfveren.

Mijn advies voor bedrijven die een sterke focus hebben op innovatie en verandering is dan ook: investeer in coaching van je leiders en high potentials! De druk van meer met minder verdwijnt namelijk niet. Zorg dat je medewerkers hier mee om willen gaan, niet dat ze het moeten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s