Dé tip om je prestaties te verbeteren: go with the flow!

Denise-kaku-blog-living-Being-aliveBedrijven hebben verbeterde prestaties van human resources steeds prominenter op de agenda staan. Maar hoe kun je eigenlijk beter presteren in een wereld waarin we ons al rot rennen? Een wereld van teveel informatie, teveel keuzes en teveel moeten en willen. Waarin we verslaafd zijn aan afleiding. Aan steeds meer doen in plaats van gewoon te zijn.

Ren je rot

Veel mensen verliezen in de context van ren je rot uit het oog wat nu eigenlijk hun doel is. Wat ze echt voelen. Wat echt belangrijk is. En gaan juist minder presteren, onder druk van toenemende stress.

Zoals Bennie Jolink zich in die bekende TV commercial afvraagt: kan dat nou niet anders? Ja, dat kan. Door juist het tegenovergestelde te doen. Stop met leven en werken in een continu staat van rush. Dan lever je veel betere prestaties. Laat het los. Go with the flow!

De flow van Dafne

Ooit wel eens een flow gevoeld? Een moment in je leven dat alles vanzelf ging? Zoals Dafne Schippers, wereldkampioen op de 200 meter sprint, het zo mooi verwoorde: de benen onder je lijf vandaan sprinten, maar het gevoel hebben dat je in slow motion aan het wandelen bent. Een staat van ultieme focus in het moment, zonder enige vorm van afleiding. Zonder besef van tijd en plaats. Of er nu 80 of 80.000 man op de tribune zitten. Het vermogen om moeiteloos te kunnen bewegen in het nu: flow. Ultiem zelfbewustzijn.

Ik weet zeker dat jij ook wel eens zo’n moment gevoeld hebt. Een gevoel van innerlijke duidelijkheid: je wist gewoon wat er gedaan moest worden en hoe. Je vertraagde juist in plaats van dat je versnelde. Je had geen enkele aandacht voor wat er om je heen gebeurde. Je niet dacht niet aan wat zou kunnen zijn. Je had nul verwachtingen. Je doel was een intentie, meer niet. Je had er plezier van had en je was verbaasd dat het zo makkelijk ging. Remember? Dat moment dus, dat is flow. Een ultieme prestatie.

Laat het spruiten

Laten we eens stoppen met leven in een staat van rush. Met de noodzaak om continu op Facebook te laten weten dat we op de VrijMiBo staan, hoe veel kilometers we hebben hardgelopen, bij welke feest we zijn ingecheckt en in welk restaurant we aan de coq au vin zitten.

Go with the flow. Post eens dat je thuis aan de spruiten en een sukadelapje zit. Ultiem in het moment. In rust en stilte. Gefocust op elke hap die je neemt. Saai zijn. Wat is daar mis mee?

Het klinkt misschien gek, maar dan lever je wat mij betreft pas echt een prestatie.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s